Domowy cukier waniliowy i esencja waniliowa

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Już od dłuższego czasu nosiliśmy się ze zrobieniem domowego cukru waniliowego i esencji waniliowej aż w końcu się udało – brzmi to tak jakby trzeba było na to poświęcić cały dzień a nie 5 minut :) Tak czy inaczej  wczoraj zakupiliśmy kilka lasek wanilii- aż grzechem byłoby nie skorzystać z promocji – i zrobiliśmy to co na pewno przyda się w wielu przepisach, zamiast dodawać cukier wanilinowy (dobrze napisane – zwykle to kupujemy jako cukier waniliowy) oraz aromaty w mini buteleczkach :)

DSC_9767x900

CUKIER WANILIOWY

Zaczniemy od cukru waniliowego i jego składników:
– 350g cukru (może być normalny gruboziarnisty lub drobny do wypieków)
– 3 laski wanilii

Najpierw rozcinamy laski wanilii i wybieramy z nich nasionka. Następnie do blendera wrzucamy cukier i dodajemy nasionka. Chwilę blendujemy i tak zmieszane oba składniki przesypujemy do puszki czy słoika, który możemy szczelnie zamknąć. Do cukru wkładamy wydrążone laski wanilii i szczelnie zamykamy. Po zamknięciu jeszcze mieszamy cukier żeby zanurzyć w nim wrzucone laski i to wszystko :) Ktoś może powiedzieć, że to droga zabawa ale czy na pewno? Koszt 3 lasek wanilii (na promocji) to 6,66 zł. + cukier ok 0,80 zł. to łącznie mamy ok. 7,50 zł. za 350g cukru z prawdziwą wanilią a nie jakiś chemicznych wynalazków :) My daliśmy 3 laski wanilii ale można spokojnie dać dwie i też będzie intensywny aromat a po wykorzystaniu części cukru można go uzupełni nowym .

DSC_9728x900

ESENCJA WANILIOWA.

Drugą przydatną rzeczą podczas kuchennych szaleństw będzie esencja waniliowa. Składniki:
– 250ml czystej wódki
– 3 laski wanilii

W przypadku esencji sprawa jest równie prosta co z cukrem waniliowym – a może nawet i prostsza bo nie używamy blenderka. Bierzemy pustą buteleczkę do której wrzucamy trzy przecięte laski wanilii (nie wybieramy nasion) i zalewamy wódką. Zamykamy i odstawiamy aż nasza mikstura zabarwi się na karmelowy kolor (tydzień/dwa). Kiedy to nastąpi będziemy mogli cieszyć się fantastycznym aromatem wanilii. Jak w przypadku cukru tak i tu możemy spokojnie użyć dwóch lasek ale nam zależało na mocnym aromacie :) Po zużyciu części esencji możemy butelkę uzupełnić czystą wódką oraz od czasu do czasu dodać zużytą (bez nasion) laską wanilii z jakiś wypieków aby wzmocnić aromat :)

DSC_9737x900

Z powyższego opisu widać, że zrobienie domowego cukru i esencji waniliowej jest bajecznie proste wiec teraz nie będzie już wymówek i sami robicie swoje dodatki do wypieków (i nie tylko).

DSC_9762x900

Aaaa i na koniec ważna uwaga: zapach prawdziwej wanilii jest inny niż jej substytutu wanilinowego wiec miejcie to na uwadze ;)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Domowy cukier waniliowy i esencja waniliowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *