- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
Dawno temu mama przyniosła od sąsiadki sadzonkę malin. Gdy pojawiły się pierwsze owoce byłam zaskoczona. Były to czarne maliny ogrodowe. Każdy kto próbuje u mnie deseru lub wypieku z tymi malinami jest pewny że to tradycyjne leśne jeżyny ale od razu tłumaczę że to czarne maliny :) Kolor i kształt mają jak jeżyna za to w smaku są pomiędzy czerwoną maliną a jeżyną, ale smaczne i słodkie :)
Składniki:
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 3 łyżki żelatyny
– 300 ml wody gorącej
– 3/4 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mleka
– 1 bita śmietana waniliowa
– 200g śmietanki 36%
– 1 pudełko czarnych malin (poj. 1,5l)
Najpierw przygotowujemy żelatynę – 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie robimy masę. Serki homogenizowane waniliowe miksujemy z cukrem a następnie dodajemy śmietanę. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy maliny, miksujemy i wykładamy do pucharków. Na masę malinową dajemy masę waniliową i dekorujemy malinami.
Smacznego :)
Cudowne zdjęcie! Nigdy nie jadłam czarnych malin. Wyglądają świetnie :)
Są w smaku inne niż te czerwone ale równie smaczne – zachęcam do skosztowania :)
Intrygujące :) Ja ostatnio widziałam w sklepie skrzyżowanie truskawki z maliną – zaciekawiło mnie, ale cena skutecznie mnie odstraszyła…
A deser wygląda wyjątkowo smakowicie :)
Miło mi że się podoba :) Takiego skrzyżowania jeszcze nie widziałam :)