Deser malinowo-waniliowy

Magda

Dawno temu mama przyniosła od sąsiadki sadzonkę malin. Gdy pojawiły się pierwsze owoce byłam zaskoczona. Były to czarne maliny ogrodowe. Każdy kto próbuje u mnie deseru lub wypieku z tymi malinami jest pewny że to tradycyjne leśne jeżyny ale od razu tłumaczę że to czarne maliny :) Kolor i kształt mają jak jeżyna za to w smaku są pomiędzy czerwoną maliną a jeżyną, ale smaczne i słodkie :)

Składniki:
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 3 łyżki żelatyny
– 300 ml wody gorącej
– 3/4 szklanki cukru
– 1/2  szklanki mleka
– 1 bita śmietana waniliowa
– 200g śmietanki 36%
– 1 pudełko czarnych malin (poj. 1,5l)

Najpierw przygotowujemy żelatynę – 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie robimy masę. Serki homogenizowane waniliowe miksujemy z cukrem a następnie dodajemy śmietanę. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy maliny, miksujemy i wykładamy do pucharków. Na masę malinową dajemy masę waniliową i dekorujemy malinami.

Smacznego :)

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Deser malinowo-waniliowy”

    1. Są w smaku inne niż te czerwone ale równie smaczne – zachęcam do skosztowania :)

  1. Intrygujące :) Ja ostatnio widziałam w sklepie skrzyżowanie truskawki z maliną – zaciekawiło mnie, ale cena skutecznie mnie odstraszyła…
    A deser wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    1. Miło mi że się podoba :) Takiego skrzyżowania jeszcze nie widziałam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *