- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W kolejnej kulinarnej podróży zatrzymujemy się w Kongo. Kongo słynie z plantacji kawy więc na Kuchennych Wariacjach nie mogło zabraknąć słodkości z kawą. Naszą propozycja jest skierowana do wszystkim miłośników tych czarnych ziarenek, a jest nią deser kawowy w trzech kolorach :)
Składniki na deser kawowy:
– 2 serki homogenizowane
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 10g żelatyny
– 300 ml gorącej wody
– 1 opakowanie bitej śmietany + mleko
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka kakao
W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia.
Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji.
Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części – pierwszą miseczkę pozostawiamy jak jest, do drugiej dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy, do trzeciej dajemy to samo co wcześniej + trochę kakao aby podkreślić bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce mieć bardziej intensywne smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao.
Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany.
Smacznego :)
wyglad super….jak latte :)
Dziękujemy :)
Podstawowe pytanie: na ile jest to porcji???
Składniki na 2 szklanki koktajlowe lub np. 4 małe pucharki