- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku.
Składniki:
– 180 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– 125 g masła
– 50 g kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g orzechów włoskich
– 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej
– 3 jajka
– 1 mango
– 50 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Polewa:
– 50 g czekolady deserowej
– 50 g czekolady mlecznej
– 50 g śmietanki 30%
– 1/2 łyżka masła
Najpierw wlewamy do garnka wodę i dorzucamy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko razem mieszamy aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto z każdej strony i czekamy jak polewa stężeje.
Smacznego :)
Z mango? Zaciekawiłaś mnie, koniecznie muszę spróbować :)
Zachęcam do wypróbowania. Świetne połączenie :)