- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W końcu dzisiaj coś na słodko bo ostatnio tylko fotoreportaże ( a kolejny już na tapecie ;) ). Od najmłodszych lat przepadałem za babeczkami (i tymi starszymi i tymi młodszymi ;) ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa :)
Składniki:
Ciasto: – 60g mąki ziemniaczanej – 115g mąki pszennej – 135g cukru – 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) – 3 jajka – sok wyciśnięty z 1 cytryny – skórka starta z 1 cytryny – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny |
Dodatkowo do posypania: – 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru – skórka starta z jednej cytryny |
Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok.
Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
Ciasto gotowe więc można smakować :)