Cytrynowa babka piaskowa

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

W końcu dzisiaj coś na słodko  bo ostatnio tylko fotoreportaże ( a kolejny już na tapecie ;) ). Od najmłodszych lat przepadałem za babeczkami (i tymi starszymi i tymi młodszymi ;) ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa :)

Składniki:

Ciasto:
– 60g mąki ziemniaczanej
– 115g mąki pszennej
– 135g cukru
– 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia)
– 3 jajka
– sok wyciśnięty z 1 cytryny
– skórka starta z 1 cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny
Dodatkowo do posypania:
– 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru
– skórka starta z jednej cytryny

 

Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok.

Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.

Ciasto gotowe więc można smakować :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *