- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym :)
Składniki:
– 250 g mięsa mielonego z łopatki
– 2 cukinie
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 2 pomidory
– 1 łyżeczka miodu
– 50 g sera żółtego
– przyprawy: pieprz kolorowy
Porcja na 2 osoby.
Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy mięso mielone, dodajemy sól i pieprz i smażymy do momentu kiedy mięso będzie gotowe.
W między czasie robimy sos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender.
Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym.
Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce.
Gotowe cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min.
Smacznego :)
moje ulubione danie latem:)
szybkie, smaczne i syte :)