- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla smakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem :)
Składniki:
– 6 jajek
– 300 g cukru
– 330 g mąki tortowej
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g oleju
– 150 g rabarbaru
– 500 g truskawek
Dodatkowo cukier puder do dekoracji.
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru dalej miksując. Potem dodajemy żółtka wymieszane z olejem i esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem.
Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 45-60 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mmm, to zdecydowanie co dla mnie :)
Bardzo proste, smaczne i mięciutkie – zachęcam do wypróbowania przepisu :)