- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest mięso mielone oraz papryczka chili, której ostry smak łagodzi czerwona fasolka. Inne dodatki i przyprawy do dania to już indywidualna interpretacja. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecamy każdemu nie tylko na obiad ale i na imprezę :)
Składniki:
– 250 g mięsa mielonego wołowego
– 400 g pomidorów
– 1 duża papryczka chili
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki bulionu wołowego
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 puszka czerwonej fasoli
Porcja dla 2 osób
Najpierw w garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy i smażymy drobno posiekaną cebulę do której dodajemy również drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy.
Chili con carne możemy podawać z opieczonymi tortillami lub z pieczywem.
Smacznego :)
Moje ulubione zimowe danie :))
To fakt – potrafi rozgrzać :)