Bułeczki czekoladowo – cynamonowe

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Zauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady :) Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku :)

DSC_0170x900

Składniki:
Ciasto:
– 250 ml ciepłego mleka
– 75g drobnego cukru trzcinowego
– 14g suchych drożdży
– 100g stopionego masła
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 2 jajka
– 500g mąki pszennej

Nadzienie:
– 40g gorzkiej czekolady
– 50g stopionego masła
– 100g ciemnego cukru muscovado
– 2 łyżki cynamonu
– skórka starta z jednej pomarańczy

Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek.

Zaczynamy od przygotowania ciasta.  W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy misę folia spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej aż wyrośnie – ok. godziny żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Startą czekoladę umieszczamy w misce razem z cukrem, cynamonem i stopionym masłem, a następnie mieszamy na gładką pastę. Po wymieszaniu zostawiamy pastę i ponownie bierzemy się za ciasto (jeżeli już wyrosło).  Aby uwolnić ciasto od znajdującego się w nim powietrza należy go przebić. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 35 x 30. Po rozwałkowaniu rozsmarowujemy na cieście przygotowane wcześniej nadzienie, a po rozsmarowaniu posypujemy nadzienie startą skórką z pomarańczy i zawijamy ciasto w roladę pamiętając żeby nie rozciągać ciasta. Zawijamy ciasto od dłuższego boku.

001

Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki rozkładamy na natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blasze do pieczenia. Kawałki ciasta przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Kiedy bułeczki wyrosły rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (w przypadku termoobiegu 180 stopni). Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, ubijamy drugie jajko, dolewając troszkę wody i smarujemy – za pomocą pędzelka – wierzch przygotowanych bułeczek.

Bułeczki w tak nagrzanym piekarniku pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (w przypadku termoobiegu do 160 stopni) i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut).

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem :)

Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze, że bardzo szybko znikają  :)

DSC_0171x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Bułeczki czekoladowo – cynamonowe”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *