- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Aby Wam przybliżyć to co jest w konkursowej książce Cukierni Lidla, dzisiaj jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo :)
Składniki na semifreddo:
– 150 g borówek
– 80 g cukru pudru
– sok z 1/2 cytryny
– 200 ml śmietanki 30%
Składniki na sos borówkowy:
– 100 g borówek
– 100 g cukru trzcinowego
– sok z 1/2 cytryny
Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości :)
Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Osobno miksujemy śmietankę dobrze schłodzoną. Następnie łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin.
Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki zaczną się rozpadać wsypujemy do garnka cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Jeżeli nie wszystkie borówki nam się rozgotują to możemy je trochę rozgniatać widelcem. Sos możemy podawać wedle upodobań czyli na zimno lub gorąco.
Na talerz wyciągamy semifreddo i obok dajemy nasz sos. Deser możemy ozdobić całymi borówkami.
ależ ono kuszaco prezentuje!
Kusi, kusi – trzeba zrobić ;)
Ma cudowne kolory, a ten smak… Już go sobie wyobrażam, i aż mi linka cieknie :)
Jest naprawdę pyszne i do tego proste. Musimy przetestować z innymi owocami :)