- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Uwielbiamy bezy i bardzo często je robimy dlatego też kolejna nasza propozycja musiała zagościć na naszym blogu. Tym razem to torcik bezowy czarny las, którego smak nawiązuje do klasyka :)
Składniki na torcik bezowy:
Blaty bezowe:
– 4 białka L
– 260g cukru kryształ
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 10g kakao
Masa śmietanowa:
– 500ml śmietanki tortowej 36%
– 400g serka mascarpone
– 300g wiśni z syropu lub kompotu
– 35g cukru pudru
– 25g czekolady gorzkiej
– 50ml wiśniówki
Dekoracja:
– 50g wiśni kandyzowanych
– 50g czekolady gorzkiej
Średnica torcika po upieczeniu ok. 20 cm.
Przepis
Zaczynamy od zalania wiśni wiśniówką i odstawienie. Następnie czas na przygotowanie blatów bezowych. Nasz piekarnik nie bardzo piecze na dwóch blatach jednocześnie (przypala się ta blaszka, która jest wyżej) więc proponujemy przygotować blaty bezowe na dwa razy dzieląc składniki na pół (2 białka, 130g cukru. ½ łyżeczki soku z cytryny, 5g kakao). Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cukier stopniowo dosypujemy do białek cały czas ubijając. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, Na koniec dosypujemy kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dwa okręgi o promieniu ok. 18 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (okręgi najlepiej odrysować np. od talerzyka). Resztę masy wycisnąć w formie bezików, które będą do dekoracji.
Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (termoobieg) przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (termoobieg) i suszymy kolejne 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i suszymy kolejne jeszcze 60 minut. Kiedy czas minie wyciągamy blaty bezowe i zostawiamy do wystudzenia.
Powyższe wykonujemy drugi raz z kolejnymi dwoma blatami.
Po upieczeniu i wystudzeniu blatów przygotowujemy masę śmietanową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i cukier wszystko miksujemy do połączenia składników.
Z przygotowanej masy śmietanowej odkładamy 2 łyżki – resztę masy dzielimy na 3 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną z trzech części masy śmietanowej, na którą układamy 1/3 odsączonych wiśni i 1/3 posiekanej czekolady i przykrywamy delikatnie drugim blatem. Ponownie wykładamy część masy śmietanowej, wiśni, czekolady i przykrywamy trzecim blatem na który wykładamy ostatnią część masy śmietanowej, wiśni i czekolady. Przykrywamy ostatnim blatem bezowym i dekorujemy odłożoną masa śmietanową, startą czekoladą, wiśniami kandyzowanymi i bezikami.
Królewski deser:)
dzięki :)