Dziś mamy dla Was przepis z książki “Smaki Izraela” na pyszny i słodki tort czekoladowo-kokosowy, a do tego idealny dla osób na diecie bezglutenowej bo nie zawiera mąki :)
Składniki na tort czekoladowo-kokosowy:
Składniki na biszkopt kokosowy:
– 5 jajek
– 1 i 1/4 szklanki cukru
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
Składniki na krem czekoladowy:
– 350 g gorzkiej czekolady 70%
– 500 ml śmietanki 36%
– 2 łyżki cukru
Dodatkowo 40 g wiórków kokosowych.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka zaczną się pienić dodajemy po łyżce cukru. Następnie do piany z białek dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 25-35 minut, aż ciasto zacznie się rumienić wtedy będziemy mieć pewność, że spód nie będzie mokry i upieczony.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz czas na krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z czekoladą z żółtkami. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt i schładzamy.
Dodatkowe wiórka kokosowe prażymy na suchej i rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru. Przekładamy do miski i czekamy aż ostygną. Wiórkami posypujemy wierch tortu.
Smacznego :)
Przepyszny i łatwy w zrobieniu. Jak najbardziej polecam. :)
Nam też przypadł do gustu – dziękujemy :)
córka ma za tydzień urodzinki mam nadzieję że wyjdzie ten torcik bo super wygląda córce ślinka na niego leci pozdrawiam i dziękuję za przepis na pewno spróbuję
Torcik jest pyszny. Mam nadzieję że się uda :) Wszystkiego najlepszego dla córeczki :)
Świetny tort. Podobają mi się skłądmiki, same naturalne bez sztucznych mdłych dodatków. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękujemy :) Staramy się, aby wszystkie wypieki były jak najbardziej naturalne :)