- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jeżeli lubicie Jamiego Olivera to mamy dla Was przepis na bezglutenowy chleb proteinowy z jego książki “Superfood na co dzień”. Osoby na diecie bezglutenowej często szukają smacznego pieczywa więc mamy nadzieję, że ten chleb bezglutenowy spełni ich oczekiwania.
Składniki na: bezglutenowy chleb proteinowy
– 1 paczka suszonych drożdży (7g)
– 4 łyżki oliwy
– 250 g mąki z ciecierzycy
– 100 g mielonych migdałów
– 50 g siemienia lnianego
– 100 g mieszanych nasion (chia, mak, słonecznik, dynia, sezam)
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 4 duże jajka
– 375 ml wody
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
Forma – keksówka
Do dzbanka wlewamy letnią wodę, dodajemy oliwę i drożdże i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę pozostawiamy na 5 minut.
Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, siemię lniane, szczyptę soli i wszystkie nasiona. Po środku robimy wgłębienie. Dodajemy drobno posiekane listki rozmarynu. Do dołka wbijamy jajka, mieszamy je i dodajemy roztwór z drożdżami. Cały czas mieszając trzepaczką stopniowo zbieramy mąkę z dodatkami z brzegów miski aż wszystko się połączy. Ciasto wychodzi lejące. Przekładamy je do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 45 minut aż chleb będzie złocisty z wierzchu, a wbity w niego patyczek będzie suchy.
Jamie proponuje też drugą wersję wykonania tego chleba tj. aby formę z ciastem włożyć na noc do lodówki wtedy upieczony chleb będzie miał bardziej złożony kwaskowaty smak.
Smacznego :)
Super, a jaki jest w smaku?
Na pewno wszystko zależy od tego jakich nasion się da najwięcej – u nas najwięcej było słonecznika i dyni więc taki posmak był bardziej oleisty ale domniemam że jakby było więcej maku i sezamu to ten smak na pewno by się różnił :)
Edit: przy kolejnym podejściu do tego chleba daliśmy więcej sezamu, maku i chia, a mniej dyni i już smak się nieco różnił :)
czesc :) bardzo podoba mi sie przepis, niestety nie moge spozywac drozdzy. Czy zastapienie ich soda oczyszczona lub proszkiem do pieczenia wchodzi w gre? Pozdrawiam! :)
Hym… dobre pytania niemniej ciężko mi odpowiedzieć gdyż takiej opcji nie stosowaliśmy. Dzięki drożdżom ciasto rośnie już przed pieczeniem a przy zastosowaniu proszku lub sody dzieje się to dopiero podczas pieczenia.
Czesc. Moj chleb nic nie urosl :-( wstawilam do piekarnika od razu po wymieszaniu skladnikow. Czy powinnam poczekac jakis czas przed wstawieniem do piekarnika ? Nic na ten temat nie ma w przapisie, a to moj pierwszy wypiek z suchych drozdzy.
Jedynie mieszanka z drożdżami powinna chwilę odstać. Warto zwrócić uwagę na daty ważności produktów np. mąka przeterminowana może powodować że chleb nie wyrośnie