- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Zapraszamy na przepis z książki “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki z ciecierzycy z pastą z bobu i suszonych pomidorów.
Składniki na zapiekane naleśniki:
– 7 łyżek mąki z ciecierzycy
– 2 jajka
– trochę wody gazowanej
– ok 600 g bobu
– 6 suszonych pomidorów
– 1/2 pęczka bazylii
– 1 garść świeżych liści mięty
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 mozzarella
– ok 20 g parmezanu
– olej do smażenia
– masło do natłuszczania formy
Składniki na 2 osoby.
Bób gotujemy w osolonej wodzie i przestudzony obieramy ze skórki. Następnie blendujemy, dodajemy rozgnieciony czosnek, bazylię, miętę, sól, pieprz oraz trochę wody jeżeli pasta będzie za gęsta. Do masy możemy dodać pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory lub możemy je zmiksować z bobem.
Teraz robimy naleśniki. Mąkę mieszamy z jajkami i dodajemy stopniowo wodę gazowaną aby ciasto miało rzadką konsystencję. Ciasto możemy lekko posolić. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej olejem patelni smażymy naleśniki.
Gotowe naleśniki smarujemy pastą, zwijamy w rulony i kroimy na kawałki, które powinny być krótsze od ścianek naczynia do zapiekania. Naczynie smarujemy masłem i układamy naleśnikowe ruloniki jeden obok drugiego (pionowo). Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i posypujemy startym parmezanem.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut aż ser zacznie się rumienić.
Smacznego :)
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Wyglądają cudnie, uwielbiam naleśniki:)
Dziękujemy i polecamy, są bardzo smaczne :)