Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami z dodatkiem banana. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki. To był u nas ostatni dzwonek aby wykorzystać jeszcze letnie pyszne i słodkie jabłka z ogrodu :)

Przy okazji chcielibyśmy przypomnieć, że w naszej książce „Sezonowo Bezglutenowo” również znajdziecie pyszne bezglutenowe racuchy ( z innych mąk) z aromatycznym syropem pomarańczowym  :)

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na racuchy:

– 150 g bezglutenowej mąki owsianej
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 2 jabłka (ok. 350 g)
– 1 banan
– 180-200 g mleka
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 proszku do pieczenia

Dodatkowo olej do smażenia oraz cukier puder do posypania.

Składniki na 8-9 sztuk placuszków.

Do garnka wsypujemy obie mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miód, mleko (mleko dodajemy stopniowo, w zależności ile mąki go wchłoną) i rozgniecionego banana i mieszamy. Na koniec obieramy jabłka, kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto, formujemy placki i wyrównujemy. Racuchy smażymy na rumiany kolor. Gotowe placki możemy posypać cukrem pudrem :)

Smacznego :)

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami”

  1. Dzisiaj zrobilem je na obiad. Bardzo dobre chociaz moja zona zawsze mowi gdy je jemy/ raz w roku/ ze nie lubi jesc deser na obiad.
    No coz stare przyzwyczajenia sa nie do przeskoczenia.
    Poniewaz ja je gotuje to ja decyduje.

    1. Mąkę można zamienić na mąkę (skrobię) z tapioki. Nie wiem jak się zachowają mąki kokosowa czy ryżowa bo nie próbowałam. Należy pamiętać że każda mąka inaczej chłonie płyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *