Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami

Magda

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami z dodatkiem banana. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki. To był u nas ostatni dzwonek aby wykorzystać jeszcze letnie pyszne i słodkie jabłka z ogrodu :)

Przy okazji chcielibyśmy przypomnieć, że w naszej książce “Sezonowo Bezglutenowo” również znajdziecie pyszne bezglutenowe racuchy ( z innych mąk) z aromatycznym syropem pomarańczowym  :)

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na racuchy:

– 150 g bezglutenowej mąki owsianej
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 2 jabłka (ok. 350 g)
– 1 banan
– 180-200 g mleka
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 proszku do pieczenia

Dodatkowo olej do smażenia oraz cukier puder do posypania.

Składniki na 8-9 sztuk placuszków.

Do garnka wsypujemy obie mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miód, mleko (mleko dodajemy stopniowo, w zależności ile mąki go wchłoną) i rozgniecionego banana i mieszamy. Na koniec obieramy jabłka, kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto, formujemy placki i wyrównujemy. Racuchy smażymy na rumiany kolor. Gotowe placki możemy posypać cukrem pudrem :)

Smacznego :)

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami”

  1. Dzisiaj zrobilem je na obiad. Bardzo dobre chociaz moja zona zawsze mowi gdy je jemy/ raz w roku/ ze nie lubi jesc deser na obiad.
    No coz stare przyzwyczajenia sa nie do przeskoczenia.
    Poniewaz ja je gotuje to ja decyduje.

    1. Mąkę można zamienić na mąkę (skrobię) z tapioki. Nie wiem jak się zachowają mąki kokosowa czy ryżowa bo nie próbowałam. Należy pamiętać że każda mąka inaczej chłonie płyny.

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *