Bezglutenowe pączki

Magda

Już jutro Tłusty Czwartek, więc zapraszamy na pyszne i mięciutkie bezglutenowe pączki wypełnione domowym dżemem :) Tym razem postanowiliśmy wypróbować mąkę bezglutenową Schär Mix B.

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na pączki:

– 250 g mąki bezglutenowej Schär Mix B
– 1 opakowanie suchych drożdży
– 60 g cukru
– 125 ml mleka
– 2 żółtka
– 30 g masła
– szczypta soli
– 2 łyżki wódki lub spirytusu
– skórka z 1 pomarańczy
– ulubiony dżem, konfitura

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia
– cukier puder do posypania

Składniki na 8 pączków.

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier i mieszamy. Wrzucamy żółtka, szczyptę soli, wlewamy wódkę, ścieramy skórkę z pomarańczy. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło (ważne żeby mleko nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Ciasto wyrabiamy na gładką masę, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Jeżeli ciasto za bardzo się klei dosypujemy trochę mąki ok. 10-20g.

Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy w kulkę, następnie spłaszczamy, nakładamy troszkę nadzienia i sklejamy.

Rozgrzewamy smalec/olej.  Wrzucamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



12 thoughts on “Bezglutenowe pączki”

  1. Mam bardzo podobny przepis, te same proporcje drożdży. Tylko świeże. Zastanawiam się, dlaczego w pączkach czuć drożdże. 5 dkg na 50 dkg mąki. Chyba lepsze efekty można osiągnąć z suszonymi. Kiedyś udawały mi się z mąki pszennej. Te bezglutenowe gorsze wychodzą.

    1. Świeże drożdże bardziej czuć od suszonych i używa się ich więcej (7g drożdży suszonych to 15g drożdży świeżych). Fakt z mąki pszennej pączki wychodzą lepsze, ale dobrze że inne wypieki smakują porównywalnie :)

  2. Wprawdzie nie jadłam pączków od 4 lat, więc nie wiem czy jestem obiektywna, ale te z Twojego przepisu wyszły wyśmienite !

  3. A mnie niestety z tego przepisu pączki nie wyszły :( Nie wiem co zrobiłam źle. Paczki kompletnie nie wyrosły. Mleko było letnio/ciepłe więc to nie był powód. Ciasto też źle się lepilo, nie było szans żeby zlepić kulkę z dżemem w środku, odpuściłam to j smażyłam bez dżemu. Na koniec pączki złe się usmazyly. Z zewnątrz są przypalone A w środku ciasto jest mokre. Jednym słowem katastrofa :(

    1. Przepis był robiony dwukrotnie i pączki wyszły nam jak na zdjęciu. Po pierwsze czy był użyty ten sam mix? Po drugie czy po wyrobieniu ciasto było lepkie, a jeżeli tak to czy dosypałaś trochę mąki jak pisze w przepisie? Po trzecie jeżeli nie użyłaś alkoholu może dlatego były w środku mokre bo wchłonęły więcej tłuszczu. Po czwarte jeżeli pączki się przypaliły to musiał być za bardzo rozgrzany olej.

Skomentuj Klinka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *