Dzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem świeżych malin powinny przypaść Wam do gustu pomimo, że ich smak jest nieco inny – taki bardziej piaskowy – niż tych pszennych, które standardowo robiliśmy :)
Składniki:
– 100g świeżych malin
– 100g mąki ziemniaczanej
– 100g mąki ryżowej
– 90g wiórek kokosowych
– 120g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100g jogurtu naturalnego typu grecki
– 1/2 szklanki wody
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– cukier puder do posypania gotowych muffinek
Składniki na 12 muffinek.
Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórka kokosowe, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i całość łączymy w jednolitą masę, a następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Kiedy już masa na muffinki będzie w papilotkach to na wierzch nakładamy po kilka sztuk malin. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Witam, niestety mi nie smakowały.Jeszcze puki ciepłe … zjadliwe ale na zimno suche i niedobre.Muffinki wylądowały w koszu :-( Szukam dalej przepisu na muffinki bezglutenowe idealne…Pozdrawiam
No cóż… nam smakowały ale oczywiście rozumiem, że mogły nie być idealne i nie do końca spełnić oczekiwania
Mi smakuja :)
Super, miło nam :)
Każdy ma inne wyczucie względem sody i my używamy ją z umiarem. Naszym zdaniem była odpowiednia ilość sody i cukru.