Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Nie ma to jak pyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :)

Brownie z czerwonej fasoli z orzechami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na babkę:

– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 duży banan
– 2 jajka
– 30 g kakao
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50 g orzechów włoskich

Składniki na polewę

– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka miodu
– 15 g orzechów włoskich

Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia formy.

Forma keksówka  10×20 cm.

Do misy blendera wrzucamy czerwoną fasolę dokładnie przepłukaną wodą i odcedzoną oraz pokrojonego banana bez skórki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka, olej kokosowy, kakao, miód, proszek do pieczenia i cynamon i jeszcze chwilkę blendujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy ciasta, mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Do garnka wrzucamy olej, miód i kakao i podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Kiedy polewa zastygnie możemy jeść :)

Smacznego :)

Brownie z czerwonej fasoli z orzechami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami”

  1. Ile czasu ciasto może leżeć ? I jeśli dam potrójnie składniki na blaszkę 20x30cm, będzie ok ? Ile czasu piec ?

    1. czas leżenia – odpowiedziałem na poprzedni komentarz.
      Skłądniki: dałbym max 2,5 raza gdyż nasza forma to keksówka więc jest wyższe.
      Czas pieczenia: nie dłużej niż nasza wersja ale jakieś 10 minut wcześniej sprawdziłbym patyczkiem czy już czasem nie będzie gdyż na wspomnianej blasze będzie niższe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *