- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kiedy od jednej z sióstr dostaliśmy sporo pysznych malin, a od Gosi z bloga My Life Of Coocking wiadereczko olbrzymich jeżyn to nie mogliśmy zmarnować takich fantastycznych owoców i przygotowaliśmy nowy przepis :) To kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa :)
Składniki na ciasto:
– 220 g migdałów
– 80 g wiórek kokosowych
– 1 żółtko
– 75 g masła
– 35 g cukru
Składniki na galaretkę malinową:
– 400 g malin
– 3 kopiate łyżeczki cukru pudru
– 20 ml wody
– 6 g żelatyny
Składniki na masę serową:
– 125 g śmietanki 30%
– 125 g mascarpone
– 20 ml wody
– 4 g żelatyny
– 3 łyżeczki cukru pudru
Składniki na żelkę:
– 100 ml wrzącej wody
– 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody
– sok z 1/4 cytryny
– 15 g cukru
– 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji.
Forma do tarty 25 cm.
Ciasto.
Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz żółtko i wszystko zagniatamy do momentu połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretka malinowa.
Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze moment blendujemy. Wkładamy na 15 minut do lodówki aż maliny delikatnie stężeją, a następnie wykładamy je na spód tarty. Wkładamy do lodówki i zostawiamy (ok. godziny) aż galaretka nam stężeje.
Masa serowa.
Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach aż się wszystko połączy. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Po rozpuszczeniu dodajemy ją do masy i momencik miksujemy aby się wszystko połączyło. Masę serową wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę.
Żelka.
Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem smarujemy po całej powierzchni naszej tarty aby skropić wszystkie jeżyny. Wstawiamy tartę do lodówki na godzinę i ponownie smarujemy owoce żelką. Znów wkładamy do lodówki na godzinę i po tym czasie możemy oddawać się pysznej rozpuście :)
Smacznego :)