Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką

Magda

Próbowaliśmy już kilku pizz bezglutenowych robiąc i sami i z różnych przepisów z książek (na zdjęciu była piękna pizza, a po dokładnym przyjrzeniu okazywało się, że to zdjęcie ze stoków a do tego składniki jakoś nie te co w przepisie) jednak większość z nich była nie dość że niesmaczna to jeszcze ciężko było je w ogóle nazwać pizzą.  Niestety ale białka glutenowe zawarte w takiej mące jak pszenna powodują zdecydowanie inną strukturę ciasta jak również mają ten swój smak, do którego od dawna byliśmy wszyscy przyzwyczajeni. Mimo wszystko nie ma się co poddawać i albo trzeba sobie darować ten włoski specjał w wersji bezglutenowej albo dalej szukać – my wybraliśmy to drugie dzięki czemu możemy się z Wami podzielić przepisem na pyszną bezglutenową pizze z kurczakiem i czerwoną fasolką :) Testowana wielokrotnie więc o rozczarowaniu nie może być mowy :)

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką

Składniki na bezglutenową pizzę:

– 80 g maki gryczanej
– 60 g mąki ryżowej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżki soli
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na zaczyn do pizzy:

– 8 g suchych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka mąki gryczanej
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na sos do pizzy:

– 80 g koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii

Składniki na nadzienie do pizzy:

– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 puszka czerwonej fasolki
– 1 opakowanie tartej mozzarelli 150 g
– parmezan
– sól, pieprz

Okrągła forma do pizzy o średnicy 28 cm.

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką

Pizzę zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do szklanki wsypujemy drożdże, cukier, mąkę gryczaną, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na chwilę w ciepłe miejsce aż przygotujemy składniki na ciasto.

Do miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy. Dodajemy olej, zaczyn oraz wodę i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste ale nie będzie one takie jak na zwykłą pizzę pszenną którą wyrabia się na stolnicy. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.

W tym czasie zabieramy się za kurczaka. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy. Jak kurczaka mamy gotowego to dodajemy odsączoną i przepłukaną wodą czerwoną fasolkę i mieszamy.

Teraz bierzemy formę do pizzy i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem żeby ciasto nie przykleiło nam się. Ciasto wykładamy na formę, cienko (ok. 0,5 cm) i równomiernie rozsmarowujemy łyżką. Na ciasto wykładamy sos (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy) i pędzelkiem rozprowadzamy po cieście. Na sos nakładamy tartą mozzarellę. Następnie naszą mieszankę kurczaka z fasolką i wierzch posypujemy parmezanem. Parmezanu dajemy tyle żeby przykryć wszystkie składniki.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i pieczemy 20 minut. Gotową pizzę możemy sobie polać dowolnym sosem lub ketchupem :)

Smacznego :)

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *