Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa

Magda

Jeżeli nie macie pomysłu co upiec na weekend to polecamy Wam naszą bezglutenową babkę cytrynowo-kakaową :) Jest tak pyszna, że szybko znika ze stołu :)

Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na babkę:

– 4 jajka
– 140 g cukru
– 80 g mąki gryczanej białej
– 80 g skrobi ziemniaczanej
– 10 g kakao
– 80 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 cytryny
– sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo cukier puder do posypania.

Forma do babki o średnicy 21 cm.

Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok.

Teraz zabieramy się za babkę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajemy w trzech partiach i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy masło, sok z cytryny wraz ze skórką i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką gryczaną. Ciasto jasne wylewamy do formy, wyrównujemy i wylewamy na nie ciemne ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu babkę obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa”

  1. Świetnie się prezentuje! Ja po Świętach Wielkanocnych jakoś nie mam dość takiej babki i kto wie… może jeszcze w tym tygodniu ją sobie przygotuję :)

Skomentuj Zdzisław W. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *