Barszcz czerwony z uszkami

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami :)

DSC_5813x900

Składniki na barszcz:
– 1,5 kg czerwonych buraków
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, cukier
– ocet
– ziele angielskie
– liść laurowy
– majeranek

Składniki na ciasto do uszek:
– 250 g mąki
– 2/3 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– 1 żółtko
– szczypta soli

Składniki na farsz do uszek:
– 250 g pieczarek lub suszonych grzybów
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 białko
– sól, pieprz

DSC_5816x900

Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami.

Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy.

Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy kieliszkiem kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy uszko.

Gotowe uszka gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty i wyciągamy.  Ugotowane uszka podajemy z barszczem :)

Smacznego :)

DSC_5822x900

 

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Barszcz czerwony z uszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *