- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami :)
Składniki na barszcz:
– 1,5 kg czerwonych buraków
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, cukier
– ocet
– ziele angielskie
– liść laurowy
– majeranek
Składniki na ciasto do uszek:
– 250 g mąki
– 2/3 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– 1 żółtko
– szczypta soli
Składniki na farsz do uszek:
– 250 g pieczarek lub suszonych grzybów
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 białko
– sól, pieprz
Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami.
Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy.
Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy kieliszkiem kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy uszko.
Gotowe uszka gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty i wyciągamy. Ugotowane uszka podajemy z barszczem :)
Smacznego :)
One thought on “Barszcz czerwony z uszkami”