Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej)

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Ostatnio nas nie widzicie na blogu, ponieważ postanowiliśmy rozpocząć Nowy Rok od postu oczyszczającego. Pewnie niektórzy kojarzą że już robiliśmy go, ale stwierdziliśmy że najwyższa pora go powtórzyć :) Co daje nam taki post? Lepsze samopoczucie, więcej energii a dodatkowo utratę wagi, którą z wiekiem coraz trudniej trzymać.

Dzisiaj polecamy Wam pyszny barszcz czerwony :) Stosując odpowiednie przyprawy i warzywa mało kto może poznać, że on jest takim postnym barszczem.

Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na barszcz:
– 5 dużych buraków czerwonych buraków (ok. 1,3 kg)
– 1 duża marchewka
– 1 średnia pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 l wody
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– natka pietruszki
– sól
– pieprz mielony

Składniki na 4-6 porcji.

Do garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę „podsmażamy” na sucho. Następnie wlewamy troszkę wody i jak się zagotuje wrzucamy obrane i pokrojone na grubsze kawałki buraki oraz dolewamy resztę wody. Dodajemy ocet, sól i pieprz i gotujemy na małym gazie. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek wyciskamy i wszystko dodajemy do zupy.

Kiedy buraki są miękkie wyciągamy część z nich, studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy passatę pomidorową.

Gotowy barszcz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy.

Smacznego :)

Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *