Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej)

Magda

Ostatnio nas nie widzicie na blogu, ponieważ postanowiliśmy rozpocząć Nowy Rok od postu oczyszczającego. Pewnie niektórzy kojarzą że już robiliśmy go, ale stwierdziliśmy że najwyższa pora go powtórzyć :) Co daje nam taki post? Lepsze samopoczucie, więcej energii a dodatkowo utratę wagi, którą z wiekiem coraz trudniej trzymać.

Dzisiaj polecamy Wam pyszny barszcz czerwony :) Stosując odpowiednie przyprawy i warzywa mało kto może poznać, że on jest takim postnym barszczem.

Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na barszcz:
– 5 dużych buraków czerwonych buraków (ok. 1,3 kg)
– 1 duża marchewka
– 1 średnia pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 l wody
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– natka pietruszki
– sól
– pieprz mielony

Składniki na 4-6 porcji.

Do garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę „podsmażamy” na sucho. Następnie wlewamy troszkę wody i jak się zagotuje wrzucamy obrane i pokrojone na grubsze kawałki buraki oraz dolewamy resztę wody. Dodajemy ocet, sól i pieprz i gotujemy na małym gazie. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek wyciskamy i wszystko dodajemy do zupy.

Kiedy buraki są miękkie wyciągamy część z nich, studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy passatę pomidorową.

Gotowy barszcz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy.

Smacznego :)

Barszcz czerwony (post Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *