Babeczki dyniowe na Halloween

Magda

Moim pierwszym przepisem związanym z dynią będą babeczki dyniowe. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie piekłam nic na słodko z dynią aż do teraz jednak myślę że efekt osiągnęłam :) Takie babeczki będą ciekawym dodatkiem jeżeli pójdziecie na przebieraną imprezę halloweenową, które co raz częściej organizowane są w naszym kraju.

Babeczki dyniowe na Halloween

Składniki na babeczki dyniowe :

– 2 jajka
– szklanka cukru
– pół szklanki oleju lub oliwy
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– szczypta cynamonu
– 3 szklanki mąki
– dynia ok. 800 g

Składniki na 20-25 babeczek

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie dynię. Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.

W między czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo kawałki dyni i dalej miksujemy.

Gotową masę wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Tak przygotowane babeczki dyniowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut aż urosną, a wbity w nie patyczek będzie suchy.

 

A oto moje babeczki, do upieczenia których wykorzystałam foremkę z motywem dyni :)

Smacznego :)

Babeczki dyniowe na Halloween

Z niniejszego przepisu możecie również zrobić tradycyjnie wyglądające babeczki – tu wersja mini z jednej z silikonowych form :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Babeczki dyniowe na Halloween”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *