- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Moim pierwszym przepisem związanym z dynią będą babeczki dyniowe. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie piekłam nic na słodko z dynią aż do teraz jednak myślę że efekt osiągnęłam :) Takie babeczki będą ciekawym dodatkiem jeżeli pójdziecie na przebieraną imprezę halloweenową, które co raz częściej organizowane są w naszym kraju.
Składniki na babeczki dyniowe :
– 2 jajka
– szklanka cukru
– pół szklanki oleju lub oliwy
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– szczypta cynamonu
– 3 szklanki mąki
– dynia ok. 800 g
Składniki na 20-25 babeczek
W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie dynię. Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
W między czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo kawałki dyni i dalej miksujemy.
Gotową masę wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Tak przygotowane babeczki dyniowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut aż urosną, a wbity w nie patyczek będzie suchy.
A oto moje babeczki, do upieczenia których wykorzystałam foremkę z motywem dyni :)
Smacznego :)
Z niniejszego przepisu możecie również zrobić tradycyjnie wyglądające babeczki – tu wersja mini z jednej z silikonowych form :)
Wyglądają pysznie , super zdjęcia:)
Dzięki Asiu :)