Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów z soczewicą z książki Katie Quinn Davies „WHAT KATIE ATE Weekend Katie”. To jest jedna z naszych ulubionych książek do której chętnie zaglądamy kolejny raz i na pewno nie ostatni :)

Zupa z pieczonych pomidorów

Składniki na zupę z pieczonych pomidorów:

– 1,5 kg pomidorów
– 2 czerwone papryki
– 60 ml oliwy
– 1 duża czerwona cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 gałązki selera naciowego
– 2 papryczki chili
– 1 i 1/2 łyżeczki pasty harissa
– 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
– 2 puszki soczewicy (po 400 g)
– 2 puszki ciecierzycy (po 400 g)
– 500 ml bulionu drobiowego
– sól morska
– pieprz
– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
– jogurt naturalny
– świeży tymianek

Składniki na 6-8 porcji.

Zupa z pieczonych pomidorów

Najpierw myjemy pomidory i kroimy je na połówki. Paprykę czerwoną myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Wszystko kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przeciętą stroną do góry, doprawiamy solą, kropimy dwoma łyżkami oliwy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez godzinę aż papryka zmięknie i pomidory zaczną brązowieć.

Zupa z pieczonych pomidorów

W między czasie rozgrzewamy w garnku pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną. Po 4 minutach dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy oraz papryczkę chili i smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy pastę harrisę, mieszamy i dorzucamy pomidory w puszce. Przyprawiamy wędzoną papryką oraz kuminem i smażymy 5-6 minut.

Ściągamy naszą mieszankę z gazu, dodajemy pieczone pomidory oraz papryki (bez skóry) i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy odsączoną soczewicę oraz ciecierzycę (możemy zostawić troszkę do położenia na gotową zupę) i chwilkę jeszcze podgrzewamy. Jeżeli jest jeszcze potrzeba to doprawiamy.

Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem jogurtu i posiekanym tymiankiem. Na wierzchu dajemy troszkę odstawioną wcześniej część soczewicy i ciecierzycy.

Smacznego :)

Zupa z pieczonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.