Zupa z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym której inspiracją był nasz ulubiony Jamie Olivier :)

Zupa z ciecierzycy

Składniki na zupę z ciecierzycy:

– 2 łyżki oliwy
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 5 gałązek selera naciowego
– 1 puszka ciecierzycy 400 g
– pomidory 250 g
– 1 liść laurowy
– kawałek skórki parmezanu (ok.40 g)
– 1 l wywaru warzywnego
– 100 g makaronu
– sól
– pieprz
– tymianek

Składniki na 2 porcje.

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojone szalotki oraz czosnek. Dodajemy seler pokrojony na małe kawałki. Wszystko razem podsmażamy ok. 15 minut aż warzywa się zeszklą. Teraz dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy 5-10 minut. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, liść laurowy, kawałek parmezanu i zalewamy wywarem z warzyw. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i parmezan. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i mieszamy. Połowę zupy z dodatkami odlewamy i miksujemy blenderem i z powrotem wszystko łączymy.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i dodajemy do zupy.

Zupę podajemy posypaną listkami selera naciowego.

Smacznego :)

Zupa z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.