Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami

Magda

Nie ma to jak wykorzystywanie sezonowych warzyw. Dzisiaj u nas zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg.

Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami - Kuchenne Wariacje

Składniki na zupę z botwinki:

– 3 łodygi kolorowej botwinki
– 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
– 1 mały por
– 1 marchewka
– 500 g ziemniaków
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek

Składniki na 4 porcje.

Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do pora i obsmażamy. Następnie kroimy marchewkę w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Całość przyprawiamy i zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są już miękawe dodajemy łodygi pokrojone na kawałki.  Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego :)

Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *