Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Składniki na zupę pomidorową z bobem:

– 500 g bobu
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 400 g pomidorów
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek

Składniki na 3 porcje.

Bób gotujemy osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i lekko ostudzony bób obieramy ze skórki.

Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pora, podsmażamy ok. 5 minut. Marchewkę kroimy na pół plasterki a zieloną fasolkę w mniejsze kawałki, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy i wlewamy wodę. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bób.

Smacznego :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową”

  1. Wygląda apetycznie i …. treściwie! Tą zupą nawet przekonasz tych co podobno “zupą się nie najedzą” :D Ja do tej pory robiłam kolorystycznie moje zupy, żółty wpadł mi w oko np. krem z kukurydzy a teraz szukam inspiracji :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *