Zupa ogórkowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli nie macie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową  z kiszonych ogórków z domowej spiżarni :)

zupa-z-ogorkow-kiszonych

Składniki:
– ćwiartka kurczaka
– 1,5 l wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 700 g ziemniaków
– 400 g kiszonych ogórków
– 300 ml soku z kiszonych ogórków
– 150 ml śmietanki 18%
– kilka gałązek koperku
– sól, pieprz
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe

Składniki na 4 porcje.

zupa-z-kiszonych-ogorkow

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i  1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Drugą marchewkę obieramy,  trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotujemy ok. 15 minut i dodajemy śmietankę. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i jeszcze doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba.

Uwaga:
– przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlewamy trochę zupy i stopniowo mieszamy śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową
– ważne aby ogórki z sokiem dodawać jak ziemniaki będą miękkie w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.

Smacznego :)

zupa-ogorkowa

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.