Zupa krem z cukini z grzankami

Magda

Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami :)

Składniki:

– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– cukinia ok. 700 g
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 duży ziemniak
– pieprz, sól
– 0,5 l wody
– 2 kromki chleba (u nas orkiszowy)
– 1 łyżka oliwy

Porcja na 4 osoby.

Najpierw w większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji.

Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny.

Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem.

Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy.

Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki kładziemy na krem.

Smacznego :)

Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun.

DSC_3241x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Zupa krem z cukini z grzankami”

  1. Dzis wypróbuję!
    Z mała modyfikacja. Grzanki robię tak:
    chleb (dowolny) opiekam na patelni grillowej (na zwykłej też da radę). Gdy kromki się zrumienia nacieram czosnkiem i dopiero wtedy kroję w kostkę. Dietetyczniej chyba, bo nie używam tłuszczu oraz łatwiej, bo kroję już gotowe. A ostatnio sezon grillowy, więc jak już robimy grilla na ogrodzie to opiekam kilka kromek więcej i już po przestygnięciu nacieram czosnkiem i kroję w kostkę. potem do szczelnego słoja – jak jest potrzeba to biorę.

Skomentuj monek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *