Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dla tych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupę – zupa kapuściana z fasolką szparagową :)

Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Składniki na zupę kapuścianą:

– 1 główka młodej kapusty (ok. 500g)
– 500 g młodych ziemniaków (ok. 6 średnich sztuk)
– 250 g fasolki szparagowej
– 1 pomidor
– 1 marchewka
– koncentrat pomidorowy (80g)
– 1,5-2 l wody
– sól
– pieprz
– szczypta chili
– kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na 4-6 porcji.

Kapustę siekamy w paski, wrzucamy do garnka zalewamy wodą tak żeby przykryło kapustę, solimy i gotujemy do miękkości. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty i gotujemy. W między czasie dodajemy pomidora bez skórki pokrojonego w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Ilość wody może być mniejsza lub większa w zależności jak gęstą zupę chcemy mieć.

Smacznego :)

Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.