Zupa gołąbkowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jeżeli lubicie gołąbki to ta zupa na pewno Wam posmakuje. Szybka i łatwa w przygotowaniu a jest nią zupa gołąbkowa :)

 Składniki na zupę gołąbkową:

– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 600 g białej kapusty
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 120 g ryżu
– 1,5 l wody
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
– 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
– szczypta chili
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki cukru
– sól
– pieprz

Składniki na 4-6 porcji.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wrzucamy mięso mielone i podsmażamy. Następnie dorzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Kapustę szatkujemy, dodajemy i dolewamy wodę. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jeżeli chciałby ktoś z zupy zrobić dekonstrukcję gołąbków i mieć gęste danie wystarczy dodać więcej ryżu :)

Smacznego :)

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

4 thoughts on “Zupa gołąbkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.