Zupa Chrzanówka

Magda

Jeżeli nie wiecie co podać na wielkanocny obiad to mamy dla Was smakowitą zupę z chrzanem w roli głównej – chrzanówkę :)

zupa chrzanowa

Składniki na chrzanówkę:

– 1 l maślanki
– 150 g kiełbasy
– 150 g boczku wędzonego
– 150 g korzenia chrzanu
– 6 jajek
– 8 ziemniaków (ok. 600 g)
– 2 łyżki śmietany do zupy 18%
– 1 łyżka oleju
– kilka gałązek świeżego lubczyku
– sól, pieprz

Składniki na 2 porcje.

zupa chrzanowa

Na oleju podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotowe przekładamy do miseczki ale bez oleju.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo.

Do garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu. Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do maślanki. Dorzucamy usmażony boczek z kiełbasą. Żółtko z 2 jajek rozcieramy z 2 łyżkami śmietany, dodajemy trochę maślanki, mieszamy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, posiekany lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej podanej porcji zupy dodajemy po 1 pokrojonym jajku.

Zupa jest lekko ostra. Jeżeli ktoś bardzo lubi chrzan można dodać go więcej :)

Smacznego :)

zupa chrzanowa

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Zupa Chrzanówka”

Skomentuj amerykańskie naleśnik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *