Zapiekanka łazankowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne łazanki to zapraszamy na łazanki w formie zapiekanki – na pewno zachwycą Waszych gości :)

lazanki

Składniki:
– 1 biała kapusta (średnia główka)
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 250 g makaronu duże świdry
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 pęczka zielonej pietruszki

Składniki na 4 osoby.

zapiekanka-lazankowa-z-kapusta

Z kapusty ściągamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. Następnie wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy żeby była na wpół twarda. Kapustę zostawiamy do wystygnięcia.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko przesmażamy i dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilę dusimy, przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na wpół twardo.

Z kapusty ściągamy liście i jak mamy już końcówkę (tak ok. 1/4 kapusty) to ten środek siekamy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i chwilkę dusimy. Do tej kapusty dodajemy pieczarki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy jeżeli jest potrzeba i mieszamy.

Formę do pieczenia (nasza miała rozmiar 17cmx17cm) smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty (dno + boki), nakładamy warstwę pieczarek (ok. 1 cm) na nie warstwę kapusty, potem warstwę makaronu, na makaron kapustę, potem pieczarki i na wierzch kapustę. Warstw może być tyle ile jest produktów i na ile duża jest forma do pieczenia.

Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika nakładamy na nią talerz i odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy formę i kroimy.

Smacznego :)

zapiekanka-lazankowa

zapiekanka-lazankowa-z-kapusta-i-pieczarkami

4 thoughts on “Zapiekanka łazankowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.