Włoska sałata z orzechowym dressingiem

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kolejna recenzja książki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem.

DSC_0532x900

Składniki:
– 50g rukoli
– 1 główka cykorii
– 1/2 małej główki radicchio
– kilkanaście obranych orzechów włoskich

Sos:
– 25g prażonych orzechów włoskich
– 1 mały ząbek czosnku
– 4 łyżki oliwy
– starta skórka z 1 cytryny
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki parmezanu
– sól i pieprz do smaku

DSC_0535x900

Najpierw prażymy orzechy do dressingu żeby przestygły. Następnie drobno siekamy radicchio i cykorię, które przekładamy do miski i mieszamy razem z rukolą oraz drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe.

Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada za takimi smakami ;)

DSC_0542x900

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *