Wiosenny makaron z warzywami

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy :)

Składniki:
– 130 g makaronu kokardki
– 1 cukinia
– 1/2 brokuła
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– 30 g parmezanu
– 200 g śmietanki 18%
– przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa

Składniki są na 2 porcje.

Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię i brokuła – oczywiście myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy na chwilkę podgotowane warzywa. Potem wlewamy śmietankę i starty parmezan. Na końcu przyprawiamy sos i wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i jemy :)

Smacznego :)

MAG_4869x

MAG_4874x

Fusion  w kolorach #omnomnom

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *