- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Wiem, że święta już za nami, ale w tym wirze świątecznych zakupów i gotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie dlatego nadrabiam zaległości :) Tym razem pyszne wigilijne łazanki, które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne, ale za to smakują wyśmienicie.
Składniki na wigilijne łazanki:
– 1 biała kapusta (ok. 2kg)
– 40 dkg pieczarek
– 2 cebule czerwone
– 2 łyżki masła
– 500g makaronu łazanki
– sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości, a następnie odcedzam i szatkuję (kapustę gotujemy bez przykrywania pokrywką). W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę, a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut.
W osobnym garnku również na masełku duszę cebulkę razem z pieczarkami. Pod koniec duszenia lekko solę pieczarki (nie wcześniej bo puszczą za dużo wody i szybciej zrobią się czarne).
Jak mamy kapustę i pieczarki gotowe to razem mieszamy i chwilkę dusimy dodając pieprz i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to solimy.
Teraz gotujmy makaron łazanki i odcedzamy, a następnie mieszamy z kapustą i grzybami i danie gotowe :)
Smacznego :)