Wieprzowina po tajsku

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Ostatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim tak powstała wieprzowina po tajsku z makaronem ryżowym :)

Wieprzowina po tajsku

Składniki na wieprzowinę po tajsku:

– 500 g mielonej wieprzowiny
– 3 szalotki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 5 listków kaffiru
– 1 puszka krojonych pomidorów
– kilka gałązek świeżej kolendry
– szczypta chili
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 120 g makaronu ryżowego

Składniki na 2-3 porcje.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mieloną wieprzowinę i podsmażamy aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, imbir, chili, czerwoną pastę curry oraz listki kaffiru i podsmażamy chwilkę. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekane listki kolendry.

Pod koniec smażenia mięsa gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Gdy wszystko mamy gotowe to nakładamy na talerz i posypujemy jeszcze kolendrą :)

Smacznego :)

Wieprzowina po tajsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.