Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

To miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał przepis czyli z jajkami to go nie zje, a tego nie chcieliśmy. Chwila zastanowienia i zamiast takiego migdałowego biszkopta powstało ciasto na wzór brownie (ze względu na zwartą konsystencje ciasta) z tym, że w środku bez czekolady :) Tak oto wyszło wegańskie, a do tego bezglutenowe ciasto dyniowo-migdałowe z aromatem pomarańczy :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

Składniki na ciasto dyniowo-migdałowe:

Ciasto:
– 350g musu z dyni (tutaj przepis)
– 200g mielonych migdałów
– 125g mąki ziemniaczanej
– 100 ml soku wyciśniętego z 2 pomarańczy
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 150g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)

Polewa czekoladowa:
– 120g czekolady deserowej
– 60ml mleczka kokosowego

Dekoracja
– 30g płatków migdałowych

Składniki na formę o średnicy 20 cm.

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Jeżeli będziemy mieli gotowy mus z dyni (tutaj macie przepis na mus z dyni – warto zrobić kilka słoiczków bo się przyda do różnych wypieków) to całość przygotowania zaczyna się i kończy na wymieszaniu wszystkich składników ze sobą. Mieszamy razem sok z pomarańczy, mus z dyni, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową. Do mokrej mieszanki dodajemy migdały, przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę i wszystko razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na jednolitą masę. Po wymieszaniu ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (boki formy smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką ziemniaczaną) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i zalewamy nim posiekaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i zostawiamy na moment do lekkiego przestudzenia i stężenia. Następnie polewamy ciasto, wyrównujemy szpatułką i posypujemy płatkami migdałów :)

Ciasto jest zwarte i wilgotne z wyraźnym smakiem pomarańczy :)

Smacznego :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

    1. Wszystko zależy od rodzaju ciasta. Ciasta biszkoptowe i ucierane powinny mieć ładną strukturę ciasta. W ciastach kruchych raczej nie występuje zakalec (często podpieka się wcześniej przed nałożeniem nadzienia), co najwyżej ciasto może namoknąć od nadzienia i może wyglądać zakalcowato. Jeżeli są to ciasta typu brownie to nie da się określić ponieważ jest ono samo z siebie mokre. Niektóre ciasta mogą podczas pieczenia nie urosnąć i w środku może zrobić się zakalec. Po cieście w tym przepisie też nie da się stwierdzić jednoznacznie ponieważ jest dużo składników mokrych i tłusta mąka migdałowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *