Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

To miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał przepis czyli z jajkami to go nie zje, a tego nie chcieliśmy. Chwila zastanowienia i zamiast takiego migdałowego biszkopta powstało ciasto na wzór brownie (ze względu na zwartą konsystencje ciasta) z tym, że w środku bez czekolady :) Tak oto wyszło wegańskie, a do tego bezglutenowe ciasto dyniowo-migdałowe z aromatem pomarańczy :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

Składniki na ciasto dyniowo-migdałowe:

Ciasto:
– 350g musu z dyni (tutaj przepis)
– 200g mielonych migdałów
– 125g mąki ziemniaczanej
– 100 ml soku wyciśniętego z 2 pomarańczy
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 150g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)

Polewa czekoladowa:
– 120g czekolady deserowej
– 60ml mleczka kokosowego

Dekoracja
– 30g płatków migdałowych

Składniki na formę o średnicy 20 cm.

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Jeżeli będziemy mieli gotowy mus z dyni (tutaj macie przepis na mus z dyni – warto zrobić kilka słoiczków bo się przyda do różnych wypieków) to całość przygotowania zaczyna się i kończy na wymieszaniu wszystkich składników ze sobą. Mieszamy razem sok z pomarańczy, mus z dyni, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową. Do mokrej mieszanki dodajemy migdały, przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę i wszystko razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na jednolitą masę. Po wymieszaniu ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (boki formy smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką ziemniaczaną) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i zalewamy nim posiekaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i zostawiamy na moment do lekkiego przestudzenia i stężenia. Następnie polewamy ciasto, wyrównujemy szpatułką i posypujemy płatkami migdałów :)

Ciasto jest zwarte i wilgotne z wyraźnym smakiem pomarańczy :)

Smacznego :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

2 thoughts on “Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.