Warsztaty “zaskakujące połączenia smakowe”

Magda

Ostatnio zostaliśmy zaproszeni na warsztaty czekoladowe przez Akademię Smaku Bosch, ale niestety małżonek musiał pracować, więc wybrałam się na nie sama. Warsztaty odbyły się pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” a te połączenia były związane z czekoladą. W świat czekolady wprowadził nas znawca i miłośnik czekolady Piotr Chylarecki, który na wstępie opowiedział nam trochę o czekoladzie, jak się z nią obchodzić i w jakich połączeniach się sprawdza oraz jakie menu zostało na dziś przygotowane.

DSC_5951

Na początek dostaliśmy po kawałku z trzech różnych czekolad – czekolada gorzka 70%, 90% i z pomarańczą. Pan Piotr pokazał nam jak powinniśmy degustować czekoladę – zaczynamy od jej wąchania a potem kładziemy na język i czekamy jak nam się rozpuści i smakujemy.

DSC_5953Po krótkim wstępie zabraliśmy się za przygotowywanie różnych potraw z wykorzystaniem czekolady. Przy gotowaniu wspierał nas Paweł Kibart, uczestnik Top Chefa, doradca kulinarny.

DSC_6046

Uczestnicy warsztatów rzucili się w wir gotowania :) Podzieliliśmy się na 4 grupy gdzie każda grupa miała co innego do przygotowania. Grupa w której ja byłam robiła krem z kalafiora i ziemniaków z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Zupa była bardzo smaczna choć w połączeniu z czekoladą nie bardzo mi podeszła. Tak czy inaczej jako że na co dzień nie jada się (przynajmniej my) dań wytrawnych z czekoladą to warto było spróbować takiego połączenia.

DSC_5960DSC_5961DSC_5962DSC_6010DSC_5988DSC_6019

Podczas gdy nasza zupa się gotowała to od czasu do czasu podglądałam co przygotowują inni.

Pozostałe dania przygotowane podczas warsztatów:

– wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami, podana na szpinaku z dodatkiem kaszy

DSC_5970DSC_5969DSC_5976DSC_5983DSC_5996DSC_5999

– pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach

DSC_5965DSC_5964DSC_6048DSC_6050DSC_6056

– wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi

DSC_5957DSC_5972DSC_5987DSC_5989DSC_5990DSC_6012DSC_6022DSC_6060

Po tym jak każda z grup zrobiła swoje danie, wspólnie kosztowaliśmy specjałów z dodatkiem czekolady. Dania wytrawne w połączeniu z czekoladą to ciekawe zestawienie i warte spróbowania natomiast co do deseru to był bardzo dobry i szczerze go polecam :)

Dziękuję Akademii Boscha za zaproszenie na warsztaty bo dzięki temu mogłam poznać nowe ciekawe i zaskakujące połączenia smaków oraz spotkać dużo fajnych i sympatycznych osób :)

DSC_6040DSC_6024DSC_6034

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *