- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio zostaliśmy zaproszeni na warsztaty czekoladowe przez Akademię Smaku Bosch, ale niestety małżonek musiał pracować, więc wybrałam się na nie sama. Warsztaty odbyły się pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” a te połączenia były związane z czekoladą. W świat czekolady wprowadził nas znawca i miłośnik czekolady Piotr Chylarecki, który na wstępie opowiedział nam trochę o czekoladzie, jak się z nią obchodzić i w jakich połączeniach się sprawdza oraz jakie menu zostało na dziś przygotowane.
Na początek dostaliśmy po kawałku z trzech różnych czekolad – czekolada gorzka 70%, 90% i z pomarańczą. Pan Piotr pokazał nam jak powinniśmy degustować czekoladę – zaczynamy od jej wąchania a potem kładziemy na język i czekamy jak nam się rozpuści i smakujemy.
Po krótkim wstępie zabraliśmy się za przygotowywanie różnych potraw z wykorzystaniem czekolady. Przy gotowaniu wspierał nas Paweł Kibart, uczestnik Top Chefa, doradca kulinarny.
Uczestnicy warsztatów rzucili się w wir gotowania :) Podzieliliśmy się na 4 grupy gdzie każda grupa miała co innego do przygotowania. Grupa w której ja byłam robiła krem z kalafiora i ziemniaków z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Zupa była bardzo smaczna choć w połączeniu z czekoladą nie bardzo mi podeszła. Tak czy inaczej jako że na co dzień nie jada się (przynajmniej my) dań wytrawnych z czekoladą to warto było spróbować takiego połączenia.
Podczas gdy nasza zupa się gotowała to od czasu do czasu podglądałam co przygotowują inni.
Pozostałe dania przygotowane podczas warsztatów:
– wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami, podana na szpinaku z dodatkiem kaszy
– pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach
– wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi
Po tym jak każda z grup zrobiła swoje danie, wspólnie kosztowaliśmy specjałów z dodatkiem czekolady. Dania wytrawne w połączeniu z czekoladą to ciekawe zestawienie i warte spróbowania natomiast co do deseru to był bardzo dobry i szczerze go polecam :)
Dziękuję Akademii Boscha za zaproszenie na warsztaty bo dzięki temu mogłam poznać nowe ciekawe i zaskakujące połączenia smaków oraz spotkać dużo fajnych i sympatycznych osób :)