Warsztaty „zaskakujące połączenia smakowe”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Ostatnio zostaliśmy zaproszeni na warsztaty czekoladowe przez Akademię Smaku Bosch, ale niestety małżonek musiał pracować, więc wybrałam się na nie sama. Warsztaty odbyły się pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” a te połączenia były związane z czekoladą. W świat czekolady wprowadził nas znawca i miłośnik czekolady Piotr Chylarecki, który na wstępie opowiedział nam trochę o czekoladzie, jak się z nią obchodzić i w jakich połączeniach się sprawdza oraz jakie menu zostało na dziś przygotowane.

DSC_5951

Na początek dostaliśmy po kawałku z trzech różnych czekolad – czekolada gorzka 70%, 90% i z pomarańczą. Pan Piotr pokazał nam jak powinniśmy degustować czekoladę – zaczynamy od jej wąchania a potem kładziemy na język i czekamy jak nam się rozpuści i smakujemy.

DSC_5953Po krótkim wstępie zabraliśmy się za przygotowywanie różnych potraw z wykorzystaniem czekolady. Przy gotowaniu wspierał nas Paweł Kibart, uczestnik Top Chefa, doradca kulinarny.

DSC_6046

Uczestnicy warsztatów rzucili się w wir gotowania :) Podzieliliśmy się na 4 grupy gdzie każda grupa miała co innego do przygotowania. Grupa w której ja byłam robiła krem z kalafiora i ziemniaków z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Zupa była bardzo smaczna choć w połączeniu z czekoladą nie bardzo mi podeszła. Tak czy inaczej jako że na co dzień nie jada się (przynajmniej my) dań wytrawnych z czekoladą to warto było spróbować takiego połączenia.

DSC_5960DSC_5961DSC_5962DSC_6010DSC_5988DSC_6019

Podczas gdy nasza zupa się gotowała to od czasu do czasu podglądałam co przygotowują inni.

Pozostałe dania przygotowane podczas warsztatów:

– wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami, podana na szpinaku z dodatkiem kaszy

DSC_5970DSC_5969DSC_5976DSC_5983DSC_5996DSC_5999

– pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach

DSC_5965DSC_5964DSC_6048DSC_6050DSC_6056

– wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi

DSC_5957DSC_5972DSC_5987DSC_5989DSC_5990DSC_6012DSC_6022DSC_6060

Po tym jak każda z grup zrobiła swoje danie, wspólnie kosztowaliśmy specjałów z dodatkiem czekolady. Dania wytrawne w połączeniu z czekoladą to ciekawe zestawienie i warte spróbowania natomiast co do deseru to był bardzo dobry i szczerze go polecam :)

Dziękuję Akademii Boscha za zaproszenie na warsztaty bo dzięki temu mogłam poznać nowe ciekawe i zaskakujące połączenia smaków oraz spotkać dużo fajnych i sympatycznych osób :)

DSC_6040DSC_6024DSC_6034

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *