Fotoreportaż: Warsztaty z Samsungiem :)

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kilka dni temu miałem okazję uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez firmę Samsung dla swoich specjalistów od sprzedaży sprzętu AGD. Co prawda sam nie jestem sprzedawcą niemniej jednak jeżeli trafiła się okazja aby poprzyglądać się trochę nowościom technicznym to czemu nie skorzystać :)

001Były odkurzacze, pralki, zmywarki, lodówki i to co mnie najbardziej zainteresowało czyli płyty indukcyjne i przede wszystkim piekarniki :) Po krótkim wprowadzeniu przez pana Pawła Naroga – przedstawiciela Samsung Polska – uczestnicy zamiast oglądać slajdy z materiałami technicznymi i marketingowymi mogli wypróbować sprzęt w boju. Na tę okazję zostały zorganizowane warsztaty kulinarne poprowadzone przez jednego z moich ulubionych szefów kuchni Marcina Pardę. W ruch poszły trzy płyty indukcyjne i trzy piekarniki. Trzy ekipy mogły wypróbować jak faktycznie się gotuje na sprzęcie, który sprzedają i jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi piekarnikami. Nie ukrywam, że każdy z tych sprzętów zrobił na mnie wrażenie ale płyta i piekarnik serii Chef Collection – reklamowany od niedawna przez jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce Wojciecha Modesta Amaro – to bajka. Piekarnik, który zachowuje się jak piec konwekcyjny wykorzystany w domowych warunkach to istna poezja dla maniaków kulinarnych :) Żałuje tylko, że nie było większych możliwości wypróbowania tej zabawki ze względów czasowych i organizacyjnych, ale jak mi kiedyś wpadnie w łapy to przetestuje go na wszystkie sposoby – nawet tę opcję, która pozwala sterować sprzętem za pomocą komórki poprzez WiFi:)

Wracając do kulinarnej części warsztatów to uczestnicy testowali sprzęt przygotowując:
– focacia z cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami
– roladki z polędwicy wieprzowej z serem kozim, pieczonymi ziemniaczkami i snopkami z fasolki szparagowej
– waniliowy creme brulee

Jako, że każda z grup wykonywała te same potrawy to na końcu można było porównać jak wyszły z poszczególnych piekarników i ocenić różnice :) Wszystko było naprawdę świetne, a możliwości pieczenia z wdmuchiwaną parą (w przypadku dwóch piekarników) czy opcji pieczenia w jednym piekarniku dwóch potraw na różnych temperaturach (dzięki zastosowaniu separatora i dwóch termoobiegów) to naprawdę ułatwienie życia – nie mówiąc już o walorach smakowych :) Oczywiście nie tylko uczestnicy warsztatów gotowali bo i nasz szef kuchni pokazał co potrafi i na koniec przygotował jeszcze trzy rodzaje krewetek, których choć smakoszem nie jestem to chętnie spróbowałem (innych także nie trzeba było namawiać – szybko zniknęły nasze nieśmiałe bohaterki patelni z talerzy ;) ).

Kiedy wszystko zostało już spałaszowane – a było tego trochę – w ruch poszła pralka z suszarką aby wyprać nasze fartuchy oraz zmywarka co by zrobić nieco porządku z naczyniami :) Na koniec kosmicznie wyglądający odkurzacz pokręcił się po sali aby pokazać, że i on może się przydać w kulinarnych bojach i mogłem zakończyć kolejną gastronomiczną przygodę ;)

002 003 004 005 006 007 008 009  011 012 013 014 015  017 018019 020 021 022 023 024  026 027 028 029 030 031 032 033 034 035 036 037 038 039 040 041 042 043 044 045 046 047 048 049 050 051 052 053 054 055 056 057 058 059 060 061  063 064 065 066 067 068    072 073

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *