Warsztaty kuchni tajskiej

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jakiś czas temu dostaliśmy zaproszenie do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie na warsztaty Akademii Smaku Siemens. Tematem warsztatów był smak egzotyki tj. kuchnia tajska.

Niestety w ten dzień pojechałam sama ponieważ małżonek nie dał rady urwać się z pracy. Był deszczowy dzień ale po przyjechaniu na miejsce sam widok przygotowanej sali do warsztatów od razu nastrajał optymistycznie. Byłam wcześniej niż reszta uczestników i mogłam się rozejrzeć co gdzie i jak. Każdy z uczestników miał przygotowane przepisy dań które miały być przygotowywane podczas warsztatów.

1n

2nEkspertem spotkania był Thanawat Na Nagara z Bangkoku. Kucharz, który od 2004 roku przeniósł się do Polski i został szefem kuchni warszawskich restauracji  a obecnie otworzył własną tajską restaurację w Warszawie. Bardzo miły, sympatyczny i nieśmiały człowiek.

Kuchnia tajska to bogactwo wielu smaków i aromatów. Kuchnia ta została zainspirowana kuchnią chińską i indyjską dzięki czemu jest egzotyczna i smaczna. W tej kuchni występuje duża dowolność tak więc ze względu na mieszaninę wielu smaków na przygotowanych dla uczestników przepisach nie było podanych dokładnych ilości składników poszczególnych składników:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Warsztaty przebiegały tak że najpierw kucharz pokazywał nam jak robić konkretne danie, potem próbowaliśmy i w grupach przyrządzaliśmy to samo danie pod jego nadzorem.

Na początku robiliśmy Spring Rolls – takie tortille z papieru ryżowego z warzywami, plauszkami krabowymi i z sosami :) Bardzo fajna, smaczna i szybka przystawka :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolejnym daniem była zupa Tom Yam gung – aromatyczna zupa z krewetkami i z mleczkiem kokosowym. Co prawda za krewetkami nie przepadam ale ta zupa bardzo mi smakowała :)

4n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolejnym daniem było zielone curry z kurczakiem podane z ryżem jaśminowym. Kolejne smaczne danie o różnorodnym smaku.

5n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podczas warsztatów był przeprowadzony wywiad z kucharzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I czas na kolejne danie.  Był ryż więc teraz pora na makaron i Pad Thai. Co prawda nie przepadam za krewetkami ale ogólnie danie było bardzo smaczne :)

6n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A na koniec czas na deser :) No deseru to nie mogło przecież zabraknąć. Kucharz przygotował banany w mleczku kokosowym – smaczny słodki deser, ale trzeba uważać żeby bananów nie rozgotować.

7n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tym miłym słodkim akcentem warsztaty zostały zakończone. Bardzo się cieszę że mogłam w tych warsztatach uczestniczyć i nauczyć się coś nowego :) Te warsztaty polecam każdemu kto chce poznać tajniki kuchni tajskiej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na koniec warsztatów każdy uczestnik dostał upominek :)

DSC_9262x900n

Podczas warsztatów dzięki uprzejmości firmy Olympus Polska do zdjęć wykorzystałam zaawansowany aparat kompaktowy Olympus XZ-2, który moim zdaniem sprawdził się wyśmienicie :)

http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/images_product_di_cameras_creator/DI_XZ-2_black__product_350_TL__x290.png

foto olympus.pl

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *