Waniliowa tarta sernikowa

Magda

Kolejne wariacje tartowe na naszym blogu :) Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką :)

DSC_6787x

Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na nadzienie:
– 350 g sera białego mielonego
– 2 żółtka
– 90 g cukru
– 25 g budyniu w proszku
– 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
– 150 g mleka
– 30 g oleju
– 2 łyżeczki esencji waniliowej

Składniki na pianę:
– 3 białka
– 150 g cukru

Forma do tarty 25 cm.DSC_6793x

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki  i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut.

W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser  dalej miksując. Na koniec dodajemy budyń, skórkę z pomarańczy, mleko i olej i delikatnie, dokładnie mieszamy.

Następnie wyciągamy podpieczoną tarte i wylewamy na nią masę serową i wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni 40 minut.

Po tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i dekorujemy nią tarte. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach ok. 15 minut aż wierzch piany lekko zacznie brązowieć.

Smacznego :)DSC_6798x

DSC_6827x2

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Waniliowa tarta sernikowa”

Skomentuj słodki facet Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *