Walentynkowe ciasto z serduszkiem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj ciasto walentynkowe choć tak naprawdę to nie jedyny dzień w roku kiedy możemy zrobić drugiej połówce taką serduszkową niespodziankę :) Polecam zrobić takie ciasteczko na urodzinki czy imieninki albo rocznicę. Wyszło cudownie więc i Wasz zapraszamy do zrobienia walentynkowego ciasta z serduszkiem :)

Składniki na walentynkowe ciasto z serduszkiem:

Składniki na ciasto różowe:

– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta barwnika spożywczego różowego

Składniki na ciasto brązowe:

– 1/4 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka jogurtu lub śmietany
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 łyżki sody
– 1/2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka

Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy szczyptę barwnika rozpuszczonego w kilku kroplach wody na łyżeczce i dodajemy do masy.

Gotowe ciasto przelewany do keksówki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.

Do ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać żeby wierzch za bardzo nie zbrązowiał. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy na plastry szerokości foremki do wykrawania serduszek i wycinamy je.

Teraz robimy ciasto brązowe – kakaowe. Ubijamy jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę.

W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto mamy gotowe gdy ciasto nam wyrośnie a wbity w nie patyczek jest suchy.

Po wystygnięciu ciasto kroimy w plasterki i możemy jeść :)

Smacznego :)

Walentynkowe ciasto z serduszkiem

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *