Tort waniliowy z kokosem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dawno nie było u nas nic na biszkopcie dlatego postanowiliśmy wspólnie upiec jakiś torcik. Kombinacji smakowych było mnóstwo ale tym razem padło na smaki waniliowe, mleka i kokosu.

Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 aromat waniliowy

Składniki na masę:
– 175 g śmietany 30%
– 175 g serka homogenizowanego waniliowego
– 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
– 1 fix śmietan

Składniki na polewę:
– 100 g masła
– 300 g mleka skondensowanego słodkiego
– 50 g kokosu

Nasze przygotowania zaczynamy od biszkoptu. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy białka do miksera, które ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy.

Na końcu stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, zabieramy się za zrobienie masy waniliowej. Najpierw ubijamy śmietanę a później dodajemy serek, cukier puder i fix. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Gdy masę mamy gotową rozcinamy biszkopt na 2 równe części i przekładamy masą.

Jak już mamy biszkopt przełożony masą robimy polewę. Do garnka wrzucamy masło i topimy na małym ogniu żeby masło nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy ok. 10 minut aby masa nam zgęstniała. Na końcu dodajemy troszkę kokosu a resztę zostawiamy do dekoracji. Polewę pozostawiamy do wystygnięcia.

Gdy polewę mamy gotową to polewamy nią wierzch naszego biszkopta, posypujemy wiórkami kokosowymi i torcik mamy gotowy.

Smacznego :)

6 thoughts on “Tort waniliowy z kokosem

  1. Mmm, wygląda pysznie :)
    Fajnie, że tak sobie razem pichcicie :) U nas panuje jasny podział – on obiady, ja słodkie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.